Odyssee dell arte

In en verkoop aardewerk

IF
IF
IF
IF
Artikelnummer:007001   bestellen
verkocht

vaasjes zijn zogenaamd Chanoir aardewerk dat is ontworpen door Leendert Blok. Hij werkte bij Westraven in Utrecht. Het eerste Chanoir aardewerk van Blok dateert uit de jaren 50. De lijn is gevoerd tot in ergens in de jaren 60. Daarna verdween de naam Westraven langzaam uit beeld na een overname door de Porceleyne Fles in 1963. Als vestiging van de Porceleyne Fles in Utrecht heeft de fabriek bestaan tot 1994. Tegenwoordig is de naam Westraven verbonden met een nieuwbouwproject dat op de plaats van de oude fabriek is herrezen.Deze vaas weegt 1,7 kilo. Dat is nogal veel voor een vaas van krap 20 centimeter. Daar zit dan ook een verhaal aan vast. Het is een vroege vaas die begin jaren 20 is gemaakt. Het ging toen niet best met de Groninger Steenfabriek en daarom was besloten om luxe aardewerkproducten te gaan maken. Daar is de fabriek zeer succesvol mee geworden. Later in de jaren 20 werd de naam veranderd in ADCO.

Begin jaren 20 moest de Steenfabriek de techniek nog goed onder de knie krijgen. Bijvoorbeeld door minder klei te gebruiken, goed te glazuren en af te werken, korter te bakken en bijgevolg minder energie te verstoken. Die worsteling is aan deze vaas te zien. Het is bepaald geen perfecte vaas geworden en dat maakt hem zo bijzonder. Vooral omdat de vormgeving van de vaas reeds de belofte inhoudt die later volop is waargemaakt. Het is een prachtige vaas om te zien. Een bolvaas met daarbovenop de aanzet voor een nieuwe bol, dat zie je niet zo vaak en al helemaal niet met vazen uit die tijd. Het ontwerp is in balans. Mede dank zij het overvloedig gebruik van klei. Eufemistisch kun je zeggen dat de vaas nogal dikwandig is.

Het voordeel van een zware vaas is dat deze nimmer zal omvallen. Weinigen zullen deze vaas gebruiken waarvoor die ooit is bedoeld. De werking van de tijd heeft de vaas tot een siervoorwerp gemaakt dat in veel interieurs tot zijn recht komt. De hoogte van de vaas is bijna 20 centimeter, de diameter is bijna 17 centimeter. De vaas is voorzien van zwart matglazuur van buiten en van binnen. Het object is gemerkt met het teken van de fabriek. Het serienummer bedraagt 1002. Bijzonder aan deze vaas is de hoogte van 20 cm. De maat van 14 cm wordt iets vaker aangetroffen. Als U hier klikt kunt U meer lezen over de Groninger Steenfabriek NV en het ontstaan van ADCO.