Odyssee dell arte

In en verkoop aardewerk

 

Periode: 1933-1997 (vanaf 1971 ook het merk RÖMERTOPF®)
Ontwerpers: o.a. Bodo Mans ('Ravenna' en 'Paris' serie), Lu Kopflor, A. Seide
Bijzonderheden: Eduard Bay richtte Bay Keramik op in Ransbach-Baumbach in 1933. Vanaf de jaren vijftig tot begin jaren zeventig was Bay Keramik een van de succesvolste keramiekbedrijven. De decoraties waren meestal voelbaar (in reliëf), vaak was er sprake van afbeeldingen met geometrische patronen. In 1967 was Bay een pionier in het maken van 'Römertopfe'. Het bedrijf bleek daarin uiterst succesvol. Daarom besloot de directie in 1971 om de poreuze, aardewerken schalen met deksel voortaan op de markt te brengen onder de merknaam RÖMERTOPF®. Bay Keramik hield in 1997 op te bestaan. De firma Gerz uit Sessenbach nam het merk RÖMERTOPF® over en veranderde de bedrijfsnaam in RÖMERTOPF® Keramik GmbH. De vestigingsplaats van RÖMERTOPF® Keramik GmbH is nog altijd Ransbach-Baumbach (Weiherstraße 1) en van daaruit vinden schalen voor onder andere vlees, vis, aardappelen, knoflook en appels hun weg naar miljoenen huishoudens.
Signatuur: Bay gebruikte altijd witte klei.
De vazen zijn aan de onderkant meestal gemerkt met 'BAY', maar niet altijd. Op de bodem staat meestal een getal van twee of drie cijfers (modelnummer) gevolgd door een spatie of streepje en een getal dat de hoogte in centimeters aangeeft. Bay duidt het land van herkomst aan met 'W.-GERMANY'.
In de jaren vijftig en zestig gebruikte Bay een label van folie in goudkleur met een 'kroontje' en de opdruk 'Bay Keramik handgemalt'. In de jaren zeventig en tachtig gebruikte Bay een rechthoekige sticker van papier met daarop de tekst 'BAY KERAMIK'.
Site: http://www.roemertopf.de/

 
Geplaatst door René op http://westgermanyvazen.blogspot.com/2011/01/beroemde-keramiekfabrieken-bay-keramik.html 
Hartelijk dank daarvoor!