Odyssee dell arte

In en verkoop aardewerk

De firma Carstens-Tönnieshof heeft geproduceerd van 1945 tot 1984. In deze periode was de fabriek zeer vooraanstaand met het maken van artistiek verantwoorde producten. Na de Duitse hereniging werd aan de oude eigenaren een eerder in beslag genomen Oost-duitse fabriek teruggegeven, waarna men de firma Carstens heeft doen herleven. Tegenwoordig maken ze eigentijds aardewerk.

Hieronder een blog van René over de geschiedenis van Carstens-Tonnieshof, waarvoor hartelijk dank.  

BLOG RENé 

Periode: 1945-1984 (de VEB Steingutfabrik heet sinds 1990 Carstens Keramik Rheinsberg)

Ontwerpers: o.a. Trude Carstens, Gerda Heuckenroth, Dieter Peter

Bijzonderheden: Op 30 april 1878 kocht Christian Hinrich Carstens de groothandel Carstens & Stahl. In 1892 verworf Christian Carstens samen met zijn broer Ernst Carstens een keramiekbedrijf in Rheinsberg (Brandenburg). Lange tijd bestond het bedrijf uit vele vestigingen, maar door de Tweede Wereldoorlog viel het bedrijf uit elkaar. Nadat ze hun keramiek- en porseleinfabrieken op Oost-Duits grondgebied in 1945 kwijt waren geraakt, richtten Christian en Ernst Carstens de firma Carstens Tönnieshof op. Carstens Uffrecht werd in 1945 de Oost-Duitse vazenmaker VEB Haldensleben. De West-Duitse firma Carstens was vanaf 1947 in Fredelsloh (Niedersachsen) gevestigd. Carstens vervaardigde niet alleen vazen, maar ook lampvoeten, kaarsenstandaards, wandreliëfs en klokbehuizingen. Van elk ontwerp maakte Carstens slechts een beperkt aantal exemplaren, veel minder dan bijvoorbeeld Scheurich deed. In de jaren zeventig waren er filialen in Brazilië, Argentinië, Chili, Australië en Oostenrijk. In 1977 sloot het bedrijf in Fredelsloh. In 1984 maakten financiële problemen een eind aan Carstens Tönnieshof. In 1990 werd Duitsland herenigd en daardoor kwam de voormalig Oost-Duitse VEB Steingutfabrik weer in handen van de familie. De naam werd gewijzigd in Carstens Keramik Rheinsberg. In 2005 nam Carstens de merknaam Silberdistel over. Carstens Keramik Rheinsberg is nu gevestigd aan de Rhinstrasse 1, 16831 Rheinsberg.

 

Signatuur: Carstens maakte vazen met roodbruine klei.

Carstens signeerde haar producten duidelijk met twee ingebakken huisjes met een C eronder, gevolgd door een modelnummer-hoogte en de woorden 'W.-GERMANY' . Op de bodem staat soms een driecijferig modelnummer gevolgd door een enkel nummer waarbij 1 staat voor het kleinste model en 6 voor het grootste exemplaar. Er zijn ook modellen waarop de hoogte in centimeters staat.

Carstens gebruikte goudkleurige stickers met daarop 'TÖNNIESHOF Carstens W-GERMANY'.

Site: http://www.keramik-rheinsberg.de/ (met bedrijfsgeschiedenis en film)

Blogadres:  http://westgermanyvazen.blogspot.com/2011/01/beroemde-keramiekfabrieken-carstens.html