Odyssee dell arte

In en verkoop aardewerk

img_4193
 img_4189
img_4190
Artikelnummer:014001  
verkocht

Deze vaas is Frans en komt uit de streek rond Quimper in Bretagne. Hij is gemaakt in de fabriek van Henriot die eeuwenlang het aanzien van dit aardewerk heeft bepaald. Het dateren van de producten van Henriot is echter een hachelijke onderneming. Op de voortreffelijke website van Adela and Mark Meadows (www.oldquimper.com) kunt U alles lezen over het Henriot aardewerk en faience uit de streek rond Quimper.
De wijze van beschilderen is eeuwenoud. Bloemen en klederdrachtmotieven zijn het meest afgebeeld. In de tweede helft van de 20ste eeuw kwam hieraan langzaam een einde. Er wordt nog steeds aardewerk gemaakt in Quimper. Tegenwoordig is het vooral gericht de toeristen. De motieven zijn gebleven, maar de industrie heeft niets meer te maken met de ambachtelijke productie van vroeger.
Deze vaas dateert vermoedelijk uit de laatste periode van de HB fabrieken die liep van 1963 tot 1983. In dat laatste jaar is de zaak gesloten. Daarna werd het merk door andere aardewerkfabrikanten volop gebruikt. De waarmerk op de onderzijde bestaat uit een print met HB (Henriot Breton) en de opmerking (in het Frans) dat de vaas geheel handgeschilderd is. Met de hand is F. 857 aangebracht. Dit staat voor het model. P.M. was de schilder.  De D aanduiding heeft van oudsher betrekking op het decor. De vaas is geheel gaaf met enkele minuscule gebruiksporen langs de bovenrand. De hoogte is 14 centimeter.