Odyssee dell arte

In en verkoop aardewerk

IF
IF
IF
IF
Artikelnummer: 006001  verkocht

Het mag een wonder heten dat dit vaasje is gemaakt én dat het nog steeds bestaat. De maker Ed Antheunis (1876-1943) was een commercieel niet zo succesvolle fabrikant van gebruiksaardewerk in Gouda. Hij was zoon van F.H. Antheunis, de beroemde beeldhouwer uit Den Haag. Deze had een eigen fabriek waar hij zijn werk liet produceren.

Ed Antheunis begon net als zijn vader voor zichzelf. Hij stichtte een aardewerkfabriek in Gouda (1910). Tot aan de crisisjaren maakte hij prachtig plateel. De afbeeldingen waren voor hun tijd niet bijzonder origineel, hetgeen door kunstbroeders werd bekritiseerd. In deze tijd is dat echter geen bezwaar meer. De verzamelaars Peter and Trudie tonen hun schitterende verzameling (klik hier)  op een Engelstalige site die in het teken staat van Ed Antheunis. 

Het probleem voor Antheunis was dat plateel in zijn tijd nogal kostbaar was. Het werd gemaakt voor een kleine, selecte doelgroep. Tijdens de crisis (1929) werd plateel onverkoopbaar en moest worden overgeschakeld op goedkopere productiemethoden. Plateel hoort diverse keren in de oven gebakken te worden, afhankelijk van het type beschildering. Antheunis beperkte dit echter tot é é   n bakgang. Hij liet de vazen en ander aardewerk vervolgens beschilderen. In plaats van te glazuren en nogmaals te bakken, werd het oppervlak afgewerkt met een soort vernis. Dit rode vaasje dateert uit die periode. Het is zogenaamd 'crisisaardewerk'.

Een tweede bijzonderheid is dat Antheunis een geometrisch decor op het vaasje liet schilderen. Het was de tijd van Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Antheunis zag wel brood in deze stijlvorm. De Kennemer Pottenbakkerij met ontwerper G.J. Gellings maakte ook zulke decors. Het mocht helaas niet baten. In 1933 ging de fabriek failliet. Evenals trouwens de concurrent uit Velsen, een jaar eerder. Dat het vaaasje nog steeds bestaat is bijzonder. Door het ontbreken van glazuur kan het decor snel slijten. Bovendien is het vaasje zonder glazen omhulling (glazuur is glas) extra kwetsbaar. Ik heb nog een crisisvaasje van Antheunis, maar dat durf ik door de slijtage echt niet meer te verkopen. Het rode vaasje komt uit de mal. De kleuren zijn met de hand opgebracht. De binnenkant van de vaas is zwart. De hoogte bedraagt 13 cm, de diameter van de monding bijna 6 cm. Het modelnummer is 142 en het decor Gouda Moderna. De schilder was een zekere K. Deze schilderde veelvuldig voor Antheunis (tal van bekende stukken zijn van zijn hand) maar het is nog steeds onbekend wie hij was. De staat van vaasje ligt ergens tussen goed en matig. Er zijn tal van lichte gebruikssporen. Verder bevindt zich een oppervlakkig chipje langs de hals (d.w.z. alleen de verf is weg).

Meer weten over Ed Antheunis? Klik hier.