Odyssee dell arte

In en verkoop aardewerk

De fabrikant Dümler & Breiden was gevestigd in Höhr-Grenzhausen. Een plaatsje iets ten noorden van Koblenz. Dit is de bekende keramiekregio van Duitsland vanwege de klei die hier werd gevonden. De firma bestond van 1883 tot 1992. Onderstaande informatie komt van een blog van een zekere René, waarvoor veel dank. Dit is de link:

Westgermanyvazen.blogspot.com

 

Periode: 1883-1992

Ontwerpers: o.a. Ernst Dümler, Paul Zimmerling, Rudolf Christmann

Bijzonderheden: Dümler & Breiden werd in 1883 in Höhr opgericht door Peter Dümler en zijn zwager Albert Breiden. De firma heeft in haar lange bestaan heel veel verschillende vazen, lampvoeten, schalen en kaarsenstandaards geproduceerd. De meeste vazen zijn extremer in vorm en kleurgebruik dan wat tijdgenoten maakten. De kwaliteit was zeer hoog; vazen met productiefouten werden niet op de markt gebracht. Dümler & Breiden maakte al in 1953 asymmetrische vazen. Latere vazen hebben soms een ketting van touw, één of twee oren of draagbeugels. Niet alleen het uiterlijk is opvallend, ook de kleurencombinaties zijn gewaagd en verre van traditioneel. Zo gaan oranje en paars gebroederlijk samen in Dümler & Breiden-glazuur. Enkele bekende decors zijn Saturn (1971), Polar (circa 1973) en Domino (1974). Het bedrijf was succesvol, maar geen marktleider zoals Ruscha of Scheurich. Het bedrijf aan de Rathausstraße 57 in Höhr-Grenzhausen stopte in 1992, maar de firmanaam-tegels zijn nog altijd op de gevel zichtbaar.

Signatuur: Dümler & Breiden gebruikte witte klei voor zijn producten.

Op de bodems staan kruisende zwaarden gevormd uit de letters d en b. Het woord 'GERMANY' staat altijd op de bodem. Op de bodem van de vaas staat daarnaast een modelnummer gevolgd door de grootte in centimeters.

Op de papieren labels stond in de jaren zestig en zeventig 'keramik DB HÖHR'. In de jaren zeventig zat op sommige vazen een sticker met daarop de woorden 'gastliches heim' (gastvrij thuis).

Geplaatst door René.