Odyssee dell arte

In en verkoop aardewerk

IF
IF
IF
IF
Artikelnummer: 002001  verkocht 

Deze twee potten van ADCO dateren uit de vroege jaren 30 en zijn uitgevoerd in de art deco stijl. Ze werden gebruikt als omhulsel voor bloempotten.

Het is een kelkmodel dat zich vanaf de standring in drie fasen opent. Dit wordt geaccentueerd door een horizontaal aangebrachte parallelle belijning. De potten zijn handgedraaid en verschillen op details. Tegelijkertijd is het verwonderlijk hoe een pottenbakker twee zo gelijkende potten kan afleveren, hetgeen getuigt van groot vakmanschap. De potten zijn overgoten met een grijs/groen glazuur waar de bruine scherf door heen blinkt. Bij de ene pot is dit iets sterker dan bij het andere exemplaar.  

In de jaren 30 maakte ADCO veel gevraagd art deco aardewerk voor een breed publiek. Deze handgedraaide potten worden echter niet veel gezien, want uit het oogpunt van kostenbesparing gebruikte de fabriek vooral pers- en gietmethoden. Het object is er ook in de geperste versie. Deze potten zijn ook mooi, maar hebben een andere uitstraling. Vooral de mintgroene versie was in die dagen populair. De twee gedraaide potten verkeren in perfecte staat. Daarbij zij aangetekend dat van fabriekswege niet met de grootste nauwkeurigheid werd gewerkt. De potten zijn zoals deze de fabriek verlieten.  Aan de onderzijde is de merknaam ADCO zichtbaar. De potten hebben (nog) geen modelnummer. De hoogte is 13 cm. De opening van de kelk circa 18 cm. De diameter van de standring is (bijna) 10 cm. De gebakken klei heeft een rode scherf. Meer weten over ADCO? Klik hier